Sample image

Acupunctuur

Bij een verstoorde energiebalans kan de harmonie worden hersteld door met speciale naalden te prikken....

Sample image 2

Tuina Massage

Tuina is een Oosterse Koetswerk Therapie die in China voor 2,000 jaren gebruikt is. Tuina gebruikt de......

Sample image

Kruidentherapie

Op basis van de diagnose kan de therapeut er ook voor kiezen een combinatie van.....

Sample image

Webshop

Ook kunt u in onze webwinkel terecht voor het bestellen van acupunctuurnaalden....

Sample image

De kliniek van Hwa To Chinese Medical Center De traditionele Chinese geneeskunde wordt in het westen steeds meer gewaardeerd als alternatief voor de westerse geneeskunde. Daarvoor zijn verschillende redenen. Veel mensen stellen prijs op een meer natuurlijke manier van genezen dan de westerse, waarin allerlei kunstmatige stoffen worden toegediend, die vaak zwaar zijn en bijwerkingen kunnen hebben.

Een aantal klachten kan met de westerse geneeswijzen moeilijk behandeld worden omdat de oorzaak ervan onduidelijk is, bijvoorbeeld chronische vermoeidheid (ME) of gebrek aan energie. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde is meer aandacht voor de mens als geheel, terwijl in de westerse geneeskunde de ogen alleen gericht zijn op de klacht waarmee de patient komt. 

Van huis uit is de Chinese geneeskunde meer gericht op preventie en worden problemen al in een vroeg stadium onderkend. Wanneer zich al klachten hebben voorgedaan, wordt een snel resultaat geboekt met de behandelmethoden.

De traditionele Chinese geneeswijze kijkt dus naar de mens als een geheel, dat wil zeggen dat gezondheid niet alleen wordt opgevat als het ontbreken van ziekte. Centraal staat het begrip evenwicht. In de natuur is alles voortdurend in beweging: er zijn seizoenen, er is eb en vloed, dag en nacht, er is een voedselcyclus. Er zit een ritme in deze bewegingen, waarbij er steeds twee polen zijn.

In de Chinese traditie heten deze polen yin en yang. Ook mensen zijn voortdurend in beweging, steeds op zoek naar balans. Wanneer een van de twee polen gaat overheersen, raakt de balans zoek en wordt het lichaam ziek. De Chinese arts probeert de oorzaak op te sporen en het evenwicht te herstellen. Om te kunnen bepalen waar de stagnatie zich bevindt, stelt de Chinese arts een diagnose, waarvoor hij de pols voelt, de tong onderzoekt en vragen stelt. Vervolgens kiest hij een behandeling: acupunctuur, behandeling met kruiden of Tui Na massage. Ook wordt de Chinese geneeskunde vaak gebruikt in combinatie met de westerse: het genezingsproces wordt dan versneld en de pijn verlicht.